Nieuwe nierproblemen in verband met ‘long COVID’; reukverlies kan worden gevolgd door andere reukverstoringen

3 sep by thaiphan

Nieuwe nierproblemen in verband met ‘long COVID’; reukverlies kan worden gevolgd door andere reukverstoringen

Reuters)-het volgende is een samenvatting van enkele recente studies over COVID-19. Zij omvatten onderzoek dat verdere studie rechtvaardigt om de bevindingen te bevestigen en die nog door peer review moeten worden gecertificeerd.

‘Long COVID’ gekoppeld aan hogere nierrisico ‘ s

Covid-19-symptomen die lang na infectie aanhouden, bekend als” long COVID”, zijn volgens een nieuw onderzoek gekoppeld aan een hoger risico op nieuwe nierproblemen. Bij het analyseren van gegevens over meer dan 1,7 miljoen Amerikaanse veteranen, waaronder bijna 90.000 covid-19-overlevenden met symptomen die ten minste 30 dagen duurden, ontdekten onderzoekers dat de “long haulers” een hoger risico liepen op nieuwe nierproblemen in vergelijking met mensen die niet met het coronavirus waren besmet. Dit was waar, zelfs wanneer overlevenden niet in het ziekenhuis waren opgenomen, hoewel dalingen in nierfunctie waren “dieper” met meer ernstige infectie, meldden ze op woensdag in het Journal of the American Society of Nephrology https://bit.ly/3zKI2Y0 ongeveer 5% van de lange covid-groep ontwikkelde ten minste een daling van 30% in een kritische maat voor de nierfunctie, bekend als de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid, of eGFR. Over het geheel genomen hadden mensen met lange COVID 25% meer kans dan niet-geïnfecteerde mensen om een daling van 30% in eGFR te ontwikkelen, met hogere risico ‘ s bij overlevenden van ernstigere ziekte. Terwijl de nierfunctie vaak afneemt met de leeftijd, de schade bij deze patiënten “was in overmaat” van wat er gebeurt met normale veroudering, studie coauteur Dr.Ziyad Al-Aly, van Washington University in St. Louis, zei in een verklaring. “Onze bevindingen benadrukken het cruciale belang van aandacht voor nierfunctie en ziekte bij de zorg voor patiënten die COVID-19 hebben gehad,” zei hij.

Reukverlies kan worden gevolgd door reukverstoringen

Veel mensen die hun reukzin verliezen als gevolg van COVID-19 krijgen het uiteindelijk terug, maar sommige overlevenden melden later geurverstoringen en onverklaarbare geuren, een nieuwe studie vond. De onderzoekers analyseerden enquêtereacties van 1.468 individuen die met COVID-19 tussen April en September 2020 waren gediagnosticeerd en aan het begin van hun ziekte verlies van geur en smaak hadden geleden. In het begin meldde ongeveer 10% ook geurverstoringen, of parosmie, en onverklaarbare geuren, bekend als phantosmie. Gemiddeld zes tot zeven maanden nadat ze ziek waren geworden en voor het eerst reukverlies hadden gemeld, had ongeveer 60% van de vrouwen en 48% van de mannen minder dan 80% van hun pre-ziekte reukvermogen herwonnen, en de percentages van reukverstoringen en denkbeeldige geuren waren toegenomen, rapporteerden de onderzoekers op dinsdag op medRxiv https://bit.ly/2WP7ayz vooruitlopend op peer review. Ongeveer 47% meldde parosmie en zei bijvoorbeeld: “sommige dingen ruiken nu naar chemicaliën.”Ongeveer 25% meldde phantosmia. “Soms kan Ik brand ruiken, maar niemand anders om me heen kan,” een respondent gemeld. Aanhoudende geurproblemen werden vaker gezien bij overlevenden met meer symptomen in het algemeen, “wat suggereert dat het een belangrijke marker van long-COVID kan zijn,” zeiden de auteurs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *